Западните медии отразиха петите парламентарни избори за две години в България

...
Западните медии отразиха петите парламентарни избори за две години в България
Коментари Харесай

Западът с тежка прогноза за България

Западните медии отразиха петите парламентарни избори за две години в България на 2 април. Според Ройтерс страната ни се е запътила към дълги и сложни съдружни договаряния, откакто още веднъж вотът не доведе до явен победител.

Българските гласоподаватели са изтощени от неспособността на политиците да загърбят своите разлики и да си сътрудничат за сформиране на държавно управление, което може да се оправи с ценовата рецесия и да изкорени корупцията. Анализатори и гласоподаватели се тревожат, че изходът от вчерашните избори може да докара до ново гласоподаване по-късно тази година, разяснява организацията.
-->

Временен експертен кабинет или нови предварителни избори остават най-вероятните разновидности след гласуването, сподели Андрюс Турса от консултантската форма " Тенео ", представен от Ройтерс.

Продължителната политическа невъзможност, провокирана основно от персонална злост сред водачите на двата съществени политически блока - този отпред с десноцентристката партия ЕРБ на Бойко Борисов и прозападните реформатори, ръководени от групировката " Продължаваме промяната " на Кирил Петков, принуди страната да отсрочи набелязаната дата за приемане на еврото, а също по този начин следва да бъде утвърден законопроект за бюджета за 2023 година Несигурността също така пречи на способността на България да усвои финансиране от Европейски Съюз за възобновяване от пандемията, отбелязва Ройтерс.

" В последна сметка би трябвало да бъде формирано държавно управление, тъй като вървим на избори от две години. Държавните финанси се изразходват за финансиране на тези избори, само че те можеха да се употребяват за изцяло разнообразни цели “, съобщи финансовият брокер Шишман Шишманов, представен от организацията.

Според някои гласоподаватели Борисов може да помогне за възобновяване на избрана непоклатимост в страната в миг на растяща инфлация и геополитически паники по отношение на войната в Украйна. Но " Продължаваме промяната " (ПП) и нейните съдружници от " Демократична България " (ДБ) към този момент отхвърлят коалиция с ГЕРБ. Турса счита, че ГЕРБ и ПП/ДБ могат да поддържат експертно държавно управление, тъй като одобряват нуждата от одобрение на бюджет за 2023 година, промени, изисквани за достъп до финансирането на Европейски Съюз за възобновяване от пандемията, и стъпки за приготовление на България за присъединение към еврозоната, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Асошиейтед прес отбелязва, че Борисов наподобява ще се сблъска със съществени компликации, с цел да сформира ръководеща коалиция, макар че неговата партия ГЕРБ, както демонстрират резултатите след броене на съвсем всички гласове, печели изборите, с дребна разлика пред прозападния новаторски блок отпред с " Продължаваме промяната ".

Политически анализатори предвиждат, че изборите, чиито резултати не се разграничават изключително от тези на предходните четири гласувания през последните две години, ще бъдат последвани от сложни съдружни договаряния, а не се изключват и нови избори, показва организацията.

Тя цитира Ружа Смилова, програмен шеф в Центъра за демократични тактики в София, съгласно която двете водещи политически групи имат разнообразни визии за бъдещето на България като част от западния съюз, въпреки че споделят идентични стратегически външнополитически цели. По нейно мнение ситуацията в допълнение се усложнява от " евроскептицизма ", който отдалечава страната от евроатлантическата ориентировка и я тласка повече на изток.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР